Tomislav Perušić, student Univerziteta u Beogradu, Srbija

“Mi mjenjamo stvari kroz posete između Kosova i Srbije, i boljim upoznavanjem”

Tomislav Perušić je student iz Srbije, koji studira albanski jezik na Univerzitetu u Beogradu. U ovom intervjuu za Balkan Forum, on govori o svojoj čestoj posjeti Kosova i strasti prema učenju albanskog jezika, važnosti življenja sa drugim zajednicama i učešću u raznim kulturnim i drugim pozitivnim inicijativama organizovanih u regionu.

Tomislav ističe da moramo da razmišljamo van onoga što se desilo u prošlosti, kako ne bismo imali predrasude prema drugim ljudima. Osim toga, on govori o barijerama u obrazovnim politikama na Kosovu i u Srbiji koje mu ne dozvoljavaju da upiše master studije u Prištini sljedeće godine, jer Srbija ne izdaje dokumenta za Kosovo.

Stoga, po njegovom mišljenju, jedini način da se prevaziđu te barijere i naprave promjene jeste da se organizuju posjete između Kosova i Srbije, kako bi ljudi putovali i upoznali se bolje, naučili jezike jedni drugih, kulturu, muziku, umjetnost, itd.

Interview with Tomislav Perušić 

Donatori

The Balkan Forum is supported by RYCO. The content of this website is the sole responsibility of The Balkan Forum and does not necessarily present the views of RYCO